Jadłospis 21.07 – 25.07.2025r. |
Poniedziałek 21.07.2025r.
I DANIE:
- zupa ziemniaczana (woda, korpus, ziemniaki, marchew, pietruszka, seler, cebula, mąka pszenna, koperek, natka pietruszki, lubczyk, sól, pieprz czarny, pieprz ziołowy(gorczyca biała, kolendra, kminek, papryka ostra, czosnek, kozieradka, majeranek), liść laurowy, ziele angielskie, lubczyk))
- chleb razowy (mąka żytnia 26|%, mąka żytnia razowa 26%, mąka pszenna 26%, woda, ziarna słonecznika, sól, drożdże, zaciemniacz słodowy, (ekstrakt słodu jęczmiennego)
II DANIE:
- łazanki z kapustą i mięsem (makaron (woda, mąka pszenna), mięso mielone wieprzowe, kapusta biała, cebula sól, pieprz czarny, pieprz ziołowy (gorczyca biała, kolendra, kminek, papryka ostra, czosnek, kozieradka, majeranek), majeranek, czosnek)
- kompot(woda, jabłka, cukier)
Podwieczorek:
- Knoppers (cukier, tłuszcze roślinne (palmowy, shea), odtłuszczone mleko w proszku (13,5%), mąka pszenna (12,3%), orzechy laskowe (9,1%), pełnoziarnista mąka pszenna (6,1%), kakao, tłuszcz mleczny* (2,6%), kakao niskotłuszczowe, skrobia pszenna, emulgator: lecytyny (soja), produkt z serwatki (z mleka), pełnotłuste mleko w proszku (0,2%), sól, aromaty naturalne, substancja spulchniająca: wodorowęglan sodu, mielone orzeszki ziemne. Może zawierać także migdały, inne orzechy i jaja)
Wtorek 22.07.2025r.
I DANIE:
- zupa pieczarkowa (woda, korpus, ziemniaki, pieczarki, marchew, pietruszka seler, śmietana 18% (śmietana pasteryzowana homogenizowana, kultury bakterii mlekowych), śmietana 30% (śmietanka, białka mleka, stabilizator: karagen), mąka pszenna, sól, pieprz czarny, koperek, natka pietruszki, lubczyk, pieprz ziołowy (gorczyca biała, kolendra, kminek, papryka ostra, czosnek, kozieradka, majeranek), liść laurowy, ziele angielskie)
- chleb razowy (mąka żytnia 26|%, mąka żytnia razowa 26%, mąka pszenna 26%, woda, ziarna słonecznika, sól, drożdże, zaciemniacz słodowy, (ekstrakt słodu jęczmiennego)
II DANIE:
- pulpet w sosie (mięso mielone wieprzowe, woda, jajka, bułka tarta z mąki pszennej, mąka pszenna, olej, cebula, sól, papryka słodka, czosnek, gorczyca, kolendra, majeranek, marchew, tymianek, pieprz czarny, chili, rozmaryn, ziele angielskie, sos (woda, mąka pszenna, skrobia modyfikowana, sól, cukier, aromaty, całkowicie utwardzony tłuszcz palmowy, cebula suszona, czosnek suszony, olej palmowy, ekstrakt drożdży, hydrolizat białka pszennego, przyprawy, cukier karmelizowany, kwas cytrynowy)
- kasza pęczak (kasza pęczak, masło 82% (śmietanka pasteryzowana, kultury bakterii mlekowych), sól)
- ogórki kiszone (ogórki, woda, sól, czosnek, chrzan, koper, liść laurowy)
- kompot(woda, jabłka, cukier)
Podwieczorek:
- serek Danio w tubce (twaróg odtłuszczony, śmietanka, woda, cukier, skrobia kukurydziana, naturalny aromat waniliowy z innymi naturalnymi aromatami, sok z cytryny zagęszczony)
Środa 23.07.2025r.
I DANIE:
- barszcz ukraiński (woda, korpus, buraki czerwone, kapusta biała, fasola jaś, śmietana 18% (śmietana pasteryzowana homogenizowana, kultury bakterii mlekowych), koncentrat barszczu (zagęszczony sok z buraków czerwonych (59.2%), woda, cukier, sól, kwas cytrynowy, ekstrakty przypraw, glukoza, aromaty, proszek serwatkowy - mleko), przyprawy (zawierają mleko,soję, seler), ekstrakt selera, por suszony), marchew, pietruszka, seler, cebula, koperek, natka pietruszki, sól, pieprz czarny, pieprz ziołowy (gorczyca biała, kolendra, kminek, papryka ostra, czosnek, kozieradka, majeranek), lubczyk, czosnek granulowany, majeranek) liść laurowy, ziele angielskie)
- chleb razowy (mąka żytnia 26|%, mąka żytnia razowa 26%, mąka pszenna 26%, woda, ziarna słonecznika, sól, drożdże, zaciemniacz słodowy, (ekstrakt słodu jęczmiennego)
II DANIE:
- placki ziemniaczane z sosem koktajlowym (ziemniaki 87,7%, cebula 4,9%, oleje roślinne: rzepakowy, słonecznikowy, sól; sos koktajlowy – keczup (pomidory, cukier, ocet spirytusowy, sól, skrobia modyfikowana, aromat naturalny), majonez (olej rzepakowy, żółtko jaja 6%, ocet, musztarda (woda, gorczyca, ocet, sól, cukier, przyprawy, aromat) cukier, sól, przyprawy, przeciwutleniacz (E 385), regulator kwasowości – kwas cytrynowy))
- kompot(woda, jabłka, cukier)
Podwieczorek:
- arbuz
Czwartek 24.07.2025r.
I DANIE:
- zupa kalafiorowa (woda, korpus, kalafior, marchew, pietruszka, seler, śmietana 18% (śmietana pasteryzowana homogenizowana, kultury bakterii mlekowych), śmietana 30% (śmietanka, białka mleka, stabilizator: karagen), seler, cebula, koperek, lubczyk, mąka pszenna, sól, pieprz czarny, pieprz ziołowy (gorczyca biała, kolendra, kminek, papryka ostra, czosnek, kozieradka, majeranek), liść laurowy, ziele angielskie)
- chleb razowy (mąka żytnia 26|%, mąka żytnia razowa 26%, mąka pszenna 26%, woda, ziarna słonecznika, sól, drożdże, zaciemniacz słodowy, (ekstrakt słodu jęczmiennego)
II DANIE:
- kurczak w sosie słodko kwaśnym (filet drobiowy, woda, sos: pomidory (42 g pomidorów na 100 g produktu), warzywa (marchew, papryka czerwona i zielona 7,4 %, cebula), cukier, woda, ananas w syropie 7% [ananas, woda, cukier, regulator kwasowości (kwas cytrynowy)], skrobia kukurydziana, pędy bambusa 2,9%, ocet, sól, ocet ryżowy, czosnek, przyprawa jarzynka (sól, cukier, marchew, ekstrakt drożdżowy, cebula, zioła), sos sojowy (ziarna soi, pszenica, sól, maltodekstryna), przyprawy, naturalny aromat pieprzu z innymi naturalnymi aromatami, koncentraty (czarnej porzeczki, czarnej marchwi)papryka czerwona marchew, , cebula, pietruszka, kukurydza, cukier, ananas, pędy bambusa, mąka pszenna, ocet, sól, ocet ryżowy, czosnek)
- ryż (ryż, masło 82% (śmietanka pasteryzowana, kultury bakterii mlekowych), sól)
- kompot(woda, jabłka, cukier)
Podwieczorek:
- kisiel (cukier, skrobia ziemniaczana 42,6%, regulator kwasowości (kwas cytrynowy), koncentraty roślinne 0,4% (marchwi i hibiskusa, krokosza), witamina C, maltodekstryna, aromaty, sól)
Piątek 25.07.2025r.
I DANIE:
- zupa z łupanego grochu (woda, korpus, ziemniaki, groch łupany, kiełbasa (mięso wieprzowe (80%), woda, skrobia ziemniaczana, sól, stabilizatory: trifosforany, glukoza, wzmacniacz smaku: glutaminian monosodowy, przeciwutleniacz: askorbinian sodu, przyprawy, ekstrakty przypraw, aromat dymu wędzarniczego, substancja konserwująca: azotyn sodu (może zawierać: gluten, seler, gorczycę, soje, mleko) marchew, pietruszka, seler, cebula, koperek, mąka pszenna, sól, czosnek, majeranek pieprz czarny, pieprz ziołowy pieprz ziołowy (gorczyca biała, kolendra, kminek, papryka ostra, czosnek, kozieradka, majeranek), liść laurowy, ziele angielskie, lubczyk))
- chleb razowy (mąka żytnia 26|%, mąka żytnia razowa 26%, mąka pszenna 26%, woda, ziarna słonecznika, sól, drożdże, zaciemniacz słodowy, (ekstrakt słodu jęczmiennego)
II DANIE:
- ryba w kostce (filety z miruny, mąka pszenna, jajko, bułka tarta z mąki pszennej, olej, sól, imbir, curry, majeranek, cukier, pieprz czarny, papryka słodka i ostra, czosnek, kolendra, kminek, goździk, ziele angielskie, pieprz cytrynowy (pieprz czarny, starta skórka cytrynowa)
- ziemniaki (ziemniaki, masło 82% (śmietanka pasteryzowana, kultury bakterii mlekowych), sól)
- surówka z sałaty lodowej (sałata lodowa, papryka czerwona, ogórek świeży, cebula fioletowa, olej, musztarda (woda, gorczyca, ocet, sól, cukier, przyprawy, aromat) cukier, sól, przyprawy, przeciwutleniacz (E 385), regulator kwasowości – kwas cytrynowy)) sól, pieprz czarny, cukier)
- kompot(woda, jabłka, cukier)
Podwieczorek:
- drożdżówka (mąka pszenna, drożdże, mleko, jajka, margaryna (oleje roślinne: palmowy, rzepakowy, kokosowy, woda, sól, regulator kwasowości: kwas cytrynowy), cukier)