Jadłospis 28.07 – 01.08.2025r. |
Poniedziałek 28.07.2025r.
I DANIE:
- zupa z soczewicy (woda, korpus, ziemniaki, soczewica czerwona, koncentrat pomidorowy (pomidory), śmietana 18% (śmietana pasteryzowana homogenizowana, kultury bakterii mlekowych), śmietana 30% (śmietanka, białka mleka, stabilizator: karagen), marchew, pietruszka, seler, cebula, koperek, mąka pszenna, sól, czosnek, pieprz czarny, pieprz ziołowy (gorczyca biała, kolendra, kminek, papryka ostra, czosnek, kozieradka, majeranek), liść laurowy, ziele angielskie, lubczyk))
- chleb razowy (mąka żytnia 26|%, mąka żytnia razowa 26%, mąka pszenna 26%, woda, ziarna słonecznika, sól, drożdże, zaciemniacz słodowy, (ekstrakt słodu jęczmiennego)
II DANIE:
- kasza jęczmienna z sosem mięsno-warzywnym (kasza jęczmienna, mięso mielone wieprzowe, marchewka, groszek zielony, pietruszka, seler, groszek zielony, brukselka, kalafior, śmietana 18% (śmietana pasteryzowana homogenizowana, kultury bakterii mlekowych), koncentrat pomidorowy (pomidory), cebula sól, pieprz czarny, pieprz ziołowy (gorczyca biała, kolendra, kminek, papryka ostra, czosnek, kozieradka, majeranek) czosnek, lubczyk)
- kompot(woda, jabłka, cukier)
Podwieczorek:
- budyń (mleko, cukier, skrobia (ziemniaczana 67.5%. kukurydziana), aromat, kurkumina (E 100 (ii)), karoteny; beta-karoten)
Wtorek 29.07.2025r.
I DANIE:
- barszcz biały z jajkiem (woda, korpus, jajka, marchew, pietruszka, seler, śmietana 18% (śmietana pasteryzowana homogenizowana, kultury bakterii mlekowych), śmietana 30% (śmietanka, białka mleka, stabilizator: karagen), cebula, koperek, mąka pszenna, sól, majeranek, czosnek, pieprz czarny, pieprz ziołowy (gorczyca biała, kolendra, kminek, papryka ostra, czosnek, kozieradka, majeranek), liść laurowy, ziele angielskie)
- chleb razowy (mąka żytnia 26|%, mąka żytnia razowa 26%, mąka pszenna 26%, woda, ziarna słonecznika, sól, drożdże, zaciemniacz słodowy, (ekstrakt słodu jęczmiennego)
II DANIE:
- parówki (mięso wieprzowe z szynki 93%, sól, białko wieprzowe kolagenowe, aromaty, przyprawy i ich ekstrakty, regulatory kwasowości: cytryniany sodu, octany sodu, przeciwutleniacz: izoaskorbinian sodu, aromat dymu wędzarniczego, substancja konserwująca: azotyn sodu, woda, sól)
- ziemniaki (ziemniaki, masło 82% (śmietanka pasteryzowana, kultury bakterii mlekowych), sól)
- sałata (sałata, szczypiorek, śmietana 18% (śmietana pasteryzowana homogenizowana, kultury bakterii mlekowych), sól, pieprz czarny)
- kompot(woda, jabłka, cukier)
Podwieczorek:
- banan
Środa 30.07.2025r.
I DANIE:
- zupa brokułowa (woda, korpus, brokuły, marchew, pietruszka, seler, śmietana 18% (śmietana pasteryzowana homogenizowana, kultury bakterii mlekowych), śmietana 30% (śmietanka, białka mleka, stabilizator: karagen), cebula, koperek, mąka pszenna, sól, pieprz czarny, lubczyk, pieprz ziołowy (gorczyca biała, kolendra, kminek, papryka ostra, czosnek, kozieradka, majeranek), lubczyk, czosnek granulowany, majeranek), liść laurowy, ziele angielskie)
- chleb razowy (mąka żytnia 26|%, mąka żytnia razowa 26%, mąka pszenna 26%, woda, ziarna słonecznika, sól, drożdże, zaciemniacz słodowy, (ekstrakt słodu jęczmiennego)
II DANIE:
- kopytka z masłem (mąka pszenna – gluten, mąka ziemniaczana, ziemniaki, woda, olej roślinny, jaja, sól, kurkuma, masło 82% (śmietanka pasteryzowana, kultury bakterii mlekowych))
- kompot(woda, jabłka, cukier)
Podwieczorek:
- cebularz (mąka pszenna, drożdże, mleko, jajka, masło 82% (śmietanka pasteryzowana, kultury bakterii mlekowych), sól, cebula, śmietana 18%(śmietana pasteryzowana homogenizowana, kultury bakterii mlekowych), mak)
Czwartek 31.07.2025r.
I DANIE:
- zupa pomidorowa z makaronem (woda, korpus, makaron (woda, mąka pszenna), koncentrat pomidorowy (pomidory), śmietana 18% (śmietana pasteryzowana homogenizowana, kultury bakterii mlekowych), śmietana 30% (śmietanka, białka mleka, stabilizator: karagen), marchew, pietruszka, seler, cebula, koperek, natka pietruszki, sól, pieprz czarny, pieprz ziołowy (gorczyca biała, kolendra, kminek, papryka ostra, czosnek, kozieradka, majeranek), liść laurowy, ziele angielskie, lubczyk))
II DANIE:
- potrawka z kurczaka (woda, mięso drobiowe (filet i ćwiartka drobiowa), marchew, cebula, śmietana 18% (śmietana pasteryzowana homogenizowana, kultury bakterii mlekowych), masło 82% (śmietanka pasteryzowana, kultury bakterii mlekowych), sól, pieprz, koperek, lubczyk, natka pietruszki, imbir, curry, majeranek, pieprz czarny, papryka słodka i ostra, czosnek, kolendra, kminek, goździki oraz ziele angielskie)
- kasza kuskus (kasza kuskus, masło 82% (śmietanka pasteryzowana, kultury bakterii mlekowych), sól)
- mizeria (ogórek świeży, szczypiorek, śmietana 18% (śmietana pasteryzowana homogenizowana, kultury bakterii mlekowych), sól, pieprz czarny)
- kompot(woda, jabłka, cukier)
Podwieczorek:
- mus owocowy Kubuś (przeciery z: bananów (30%), jabłek (28%) i truskawek (27%), soki z zagęszczonych soków z: jabłek (10%) i marchwi (5%))
Piątek 01.08.2025r.
I DANIE:
- zupa grzybowa (woda, korpus, ziemniaki, marchew, pietruszka, seler, podgrzybki, śmietana 18% (śmietana pasteryzowana homogenizowana, kultury bakterii mlekowych), śmietana 30% (śmietanka, białka mleka, stabilizator: karagen), cebula, koperek, lubczyk, mąka pszenna, sól, pieprz czarny, pieprz ziołowy (gorczyca biała, kolendra, kminek, papryka ostra, czosnek, kozieradka, majeranek), liść laurowy, ziele angielskie)
- chleb razowy (mąka żytnia 26|%, mąka żytnia razowa 26%, mąka pszenna 26%, woda, ziarna słonecznika, sól, drożdże, zaciemniacz słodowy, (ekstrakt słodu jęczmiennego)
II DANIE:
- ryba po grecku (filety z miruny, mąka pszenna, woda, olej rzepakowy, marchew, pietruszka, seler, cebula, koncentrat pomidorowy (pomidory), masło 82% (śmietanka pasteryzowana, kultury bakterii mlekowych), sól, pieprz ziołowy (gorczyca biała, kolendra, kminek, papryka ostra, czosnek, kozieradka, majeranek), pieprz czarny)
- ziemniaki (ziemniaki, masło 82% (śmietanka pasteryzowana, kultury bakterii mlekowych), sól)
- kompot(woda, jabłka, cukier)
Podwieczorek:
- Lubiś (mąka pszenna 23,6%, syrop glukozowo-fruktozowy, cukier, jaja 12,5%, olej rzepakowy, stabilizator (glicerol), odtłuszczone mleko w proszku (3,8%)*, pełne mleko w proszku (2,5%)*, kakao o obniżonej zawartości tłuszczu, skrobia pszenna, dekstroza, substancje spulchniające (difosforany, węglany sodu), sól, emulgatory (mono- i diglicerydy kwasów tłuszczowych estryfikowane kwasem mlekowym, estry kwasów tłuszczowych i poliglicerolu, lecytyna sojowa), aromaty, substancja zagęszczająca (guma guar), regulator kwasowości (kwas cytrynowy), *ekwiwalent 60% mleka świeżego)