Jadłospis 04.08 – 08.08.2025r. |
Poniedziałek 04.08.2025r.
I DANIE:
- zupa z zielonego groszku (woda, korpus, ziemniaki, groszek konserwowy, marchew, pietruszka seler, cebula, śmietana 18% (śmietana pasteryzowana homogenizowana, kultury bakterii mlekowych), śmietana 30% (śmietanka, białka mleka, stabilizator: karagen), cebula, koperek, mąka pszenna, sól, pieprz czarny, czosnek, pieprz ziołowy (gorczyca biała, kolendra, kminek, papryka ostra, czosnek, kozieradka, majeranek), liść laurowy, ziele angielskie, lubczyk))
- chleb razowy (mąka żytnia 26|%, mąka żytnia razowa 26%, mąka pszenna 26%, woda, ziarna słonecznika, sól, drożdże, zaciemniacz słodowy, (ekstrakt słodu jęczmiennego)
II DANIE:
- makaron a la carbonara (makaron-mąka pszenna, woda, śmietana 18% (śmietana pasteryzowana homogenizowana, kultury bakterii mlekowych), śmietana 30% (śmietanka, białka mleka, stabilizator: karagen), boczek wędzony (boczek wieprzowy 88%, woda, sól, białko sojowe, stabilizatory E-451, E-452, substancja zagęszczająca: E-407, maltodekstryna, glukoza, przeciwutleniacze: E-316, E-301; aromaty, białko wieprzowe, substancja konserwująca: E-250. Produkt może zawierać jaja, mleko (łącznie z laktozą), seler, gorczycę); pomysła na carbonare (śmietana 30%, odtłuszczone mleko w proszku, skrobia ziemniaczana, ser w proszku (z mleka) 23,0% (w tym camembert 7,5%, parmezan 0,8%, gouda 0,25%), sól, wędzony tłuszcz wieprzowy, aromaty (z mlekiem), serwatka w proszku (z mleka), cukier, liść pietruszki, przyprawy, oliwa z oliwek, mąka pszenna, żółtko jaja w proszku, aromat dymu wędzarniczego)
- kompot(woda, jabłka, cukier)
Podwieczorek:
- kakao (mleko 3,2%, kakao (kakao o obniżonej zawartości tłuszczu (zawartość tłuszczu kakaowego 10-12%). Produkt może zawierać śladowe ilości soi, mleka i glutenu), cukier)
- biszkopty (mąka pszenna 43,8%, cukier, jaja 27,6%, syrop glukozowo-fruktozowy, skrobia ziemniaczana, olej rzepakowy, sól, substancja spulchniająca (węglany amonu), aromat, emulgator (mono- i diglicerydy kwasów tłuszczowych), barwnik (karoteny)
Wtorek 05.08.2025r.
I DANIE:
- zupa fasolowa (woda, korpus, ziemniaki, fasola jaś, kiełbasa (mięso wieprzowe (80%), woda, skrobia ziemniaczana, sól, stabilizatory: trifosforany, glukoza, wzmacniacz smaku: glutaminian monosodowy, przeciwutleniacz: askorbinian sodu, przyprawy, ekstrakty przypraw, aromat dymu wędzarniczego, substancja konserwująca: azotyn sodu (może zawierać: gluten, seler, gorczycę, soje, mleko) marchew, pietruszka, seler, cebula, koperek, mąka pszenna, sól, pieprz czarny, pieprz ziołowy (gorczyca biała, kolendra, kminek, papryka ostra, czosnek, kozieradka, majeranek), lubczyk, czosnek granulowany, majeranek, liść laurowy, ziele angielskie)
- chleb razowy (mąka żytnia 26|%, mąka żytnia razowa 26%, mąka pszenna 26%, woda, ziarna słonecznika, sól, drożdże, zaciemniacz słodowy, (ekstrakt słodu jęczmiennego)
II DANIE:
- forszmak (szynka wieprzowa, filet drobiowy, kiełbasa (mięso wieprzowe (80%), woda, skrobia ziemniaczana, sól, stabilizatory: trifosforany, glukoza, wzmacniacz smaku: glutaminian monosodowy, przeciwutleniacz: askorbinian sodu, przyprawy, ekstrakty przypraw, aromat dymu wędzarniczego, substancja konserwująca: azotyn sodu (może zawierać: gluten, seler, gorczycę, soje, mleko), ogórek kiszony(ogórki, woda, sól, czosnek, chrzan, koper, liść laurowy), koncentrat pomidorowy (pomidory), czosnek, majeranek, sól, pieprz ziołowy (gorczyca biała, kolendra, kminek, papryka ostra, czosnek, kozieradka, majeranek), pieprz czarny)
- ziemniaki (ziemniaki, masło 82% (śmietanka pasteryzowana, kultury bakterii mlekowych), sól)
- kompot(woda, jabłka, cukier)
Podwieczorek:
- jabłko
Środa 06.08.2025r
I DANIE:
- zacierka (woda, korpus, ziemniaki, makaron (woda, mąka pszenna), marchew, pietruszka seler, mąka pszenna, sól, pieprz, koperek, natka pietruszki, lubczyk, pieprz ziołowy (gorczyca biała, kolendra, kminek, papryka ostra, czosnek, kozieradka, majeranek), lubczyk, czosnek granulowany, majeranek), liść laurowy, ziele angielskie)
II DANIE:
- ryba zapiekana z serem (filety rybne 75%, mąka pszenna, olej, sos (woda, ser 1,7%, mleko, oleje roślinne), pietruszka, sól, aromat, cukier, masło)
- ziemniaki (ziemniaki, masło 82% (śmietanka pasteryzowana, kultury bakterii mlekowych), sól)
- surówka z białej kapusty (kapusta biała, marchew, kukurydza, seler,koperek, śmietana 18% (śmietana pasteryzowana homogenizowana, kultury bakterii mlekowych), sól, pieprz czarny, cukier)
- kompot(woda, jabłka, cukier)
Podwieczorek:
- jogurt do picia Danon Gratka (mleko 41 %, serwatka odtworzona (z mleka), woda, cukier, skrobia modyfikowana, przecier brzoskwiniowy 0,85 %, sok z marakui zagęszczony, aromat, barwnik: karoteny; żywe kultury bakterii jogurtowych. Może zawierać: zboża zawierające gluten, sezam)
Czwartek 07.08.2025r
I DANIE:
- zupa jarzynowa (woda, korpus, ziemniaki, marchew, pietruszka, seler, groszek zielony, fasolka szparagowa, śmietana 18% (śmietana pasteryzowana homogenizowana, kultury bakterii mlekowych), śmietana 30% (śmietanka, białka mleka, stabilizator: karagen), cebula, koperek, lubczyk, mąka pszenna, sól, pieprz czarny, pieprz ziołowy (gorczyca biała, kolendra, kminek, papryka ostra, czosnek, kozieradka, majeranek), liść laurowy, ziele angielskie)
- chleb razowy (mąka żytnia 26|%, mąka żytnia razowa 26%, mąka pszenna 26%, woda, ziarna słonecznika, sól, drożdże, zaciemniacz słodowy, (ekstrakt słodu jęczmiennego)
II DANIE:
- filet z kurczaka (filet drobiowy z kurczaka, jajka, bułka tarta z mąki pszennej, mąka pszenna, olej, sól, imbir, curry, majeranek, cukier, pieprz czarny, papryka słodka i ostra, czosnek, kolendra, kminek, goździk, ziele angielskie)
- ziemniaki (ziemniaki, masło 82% (śmietanka pasteryzowana, kultury bakterii mlekowych), sól)
- warzywa z wody (marchewka, brokuły, fasolka szparagowa, masło 82% (śmietanka pasteryzowana, kultury bakterii mlekowych), sól, cukier)
- kompot(woda, jabłka, cukier)
Podwieczorek:
- pączek (mąka pszenna, marmolada truskawkowy, jaja, cukier, woda, tłuszcz palmowy, margaryna (oleje roślinne: palmowy, rzepakowy, kokosowy, woda, sól, regulator kwasowości: kwas cytrynowy), drożdże, laktoza (z mleka), olej rzepakowy, emulgator: lecytyna sojowa, skórka pomarańczowa, drożdże, aromat waniliowy, sól)
Piątek 08.08.2025r.
I DANIE:
- kapuśniak ze słodkiej kapusty (woda, korpus, kapusta biała, ziemniaki, śmietana 18% (śmietana pasteryzowana homogenizowana, kultury bakterii mlekowych), marchew, pietruszka, seler, cebula, koperek, natka pietruszki, lubczyk, sól, pieprz czarny, pieprz ziołowy (gorczyca biała, kolendra, kminek, papryka ostra, czosnek, kozieradka, majeranek), lubczyk, czosnek granulowany, majeranek), liść laurowy, ziele angielskie)
- chleb razowy (mąka żytnia 26|%, mąka żytnia razowa 26%, mąka pszenna 26%, woda, ziarna słonecznika, sól, drożdże, zaciemniacz słodowy, (ekstrakt słodu jęczmiennego)
II DANIE:
- makaron z truskawkami (makaron-mąka pszenna, woda, truskawki, śmietana 18% (śmietana pasteryzowana homogenizowana, kultury bakterii mlekowych), cukier, cukier wanilinowy)
- kompot(woda, jabłka, cukier)
Podwieczorek:
- herbatniki (mąka pszenna, cukier, tłuszcz palmowy, syrop cukru inwertowanego, serwatka w proszku (z mleka) skrobia, substancje spulchniające (E 503, E 500, E 450), sól, aromat, emulgator (lecytyna sojowa)