Jadłospis 24.03 – 28.03.2025r. |
Poniedziałek 24.03.2025r.
I DANIE:
- zupa z soczewicy (woda, korpus, ziemniaki, soczewica czerwona, koncentrat pomidorowy (pomidory), śmietana 18% (śmietana pasteryzowana homogenizowana, kultury bakterii mlekowych), śmietana 30% (śmietanka, białka mleka, stabilizator: karagen), marchew, pietruszka, seler, cebula, koperek, mąka pszenna, sól, czosnek, pieprz czarny, pieprz ziołowy (gorczyca biała, kolendra, kminek, papryka ostra, czosnek, kozieradka, majeranek), liść laurowy, ziele angielskie, lubczyk)
- chleb razowy (mąka żytnia 26|%, mąka żytnia razowa 26%, mąka pszenna 26%, woda, ziarna słonecznika, sól, drożdże, zaciemniacz słodowy, (ekstrakt słodu jęczmiennego)
II DANIE:
- łazanki z kapustą i mięsem (makaron (woda, mąka pszenna), mięso mielone wieprzowe, kapusta biała, cebula sól, pieprz czarny, pieprz ziołowy(gorczyca biała, kolendra, kminek, papryka ostra, czosnek, kozieradka, majeranek), majeranek, czosnek)
- kompot(woda, jabłka, cukier)
Podwieczorek:
- jabłko
Wtorek 25.03.2025r.
I DANIE:
- krupnik ryżowy (woda, korpus, ryż, ziemniaki, marchew, pietruszka, seler, cebula, koperek, natka pietruszki, lubczyk, sól, pieprz czarny, pieprz ziołowy (gorczyca biała, kolendra, kminek, papryka ostra, czosnek, kozieradka, majeranek), lubczyk, czosnek granulowany, majeranek), liść laurowy, ziele angielskie)
- chleb razowy (mąka żytnia 26|%, mąka żytnia razowa 26%, mąka pszenna 26%, woda, ziarna słonecznika, sól, drożdże, zaciemniacz słodowy, (ekstrakt słodu jęczmiennego)
II DANIE:
- parówki (mięso wieprzowe z szynki 93%, sól, białko wieprzowe kolagenowe, aromaty, przyprawy i ich ekstrakty, regulatory kwasowości: cytryniany sodu, octany sodu, przeciwutleniacz: izoaskorbinian sodu, aromat dymu wędzarniczego, substancja konserwująca: azotyn sodu, woda, sól)
- ziemniaki (ziemniaki, masło 82% (śmietanka pasteryzowana, kultury bakterii mlekowych), sól)
- surówka „skosztuj zdrowia” (kapusta biała, marchew, seler, śmietana 18% (śmietana pasteryzowana homogenizowana, kultury bakterii mlekowych), sól, pieprz czarny, pieprz ziołowy (gorczyca biała, kolendra, kminek, papryka ostra, czosnek, kozieradka, majeranek), cukier)
- kompot(woda, jabłka, cukier)
Podwieczorek:
- pączek (mąka pszenna, marmolada truskawkowy, jaja, cukier, woda, tłuszcz palmowy, margaryna (oleje roślinne: palmowy, rzepakowy, kokosowy, woda, sól, regulator kwasowości: kwas cytrynowy), drożdże, laktoza (z mleka), olej rzepakowy, emulgator: lecytyna sojowa, skórka pomarańczowa, drożdże, aromat waniliowy, sól)
Środa 25.03.2025r.
I DANIE:
- barszcz ukraiński (woda, korpus, buraki czerwone, kapusta biała, fasola jaś, śmietana 18% (śmietana pasteryzowana homogenizowana, kultury bakterii mlekowych), koncentrat barszczu (zagęszczony sok z buraków czerwonych (59,2%), woda, cukier, sól, kwas cytrynowy, ekstrakty przypraw, glukoza, aromaty, proszek serwatkowy - mleko), przyprawy (zawierają mleko, soję, seler), ekstakt selera, por suszony), marchew, pietruszka, seler, cebula, koperek, natka pietruszki, sól, pieprz czarny, pieprz ziołowy (gorczyca biała, kolendra, kminek, papryka ostra, czosnek, kozieradka, majeranek), lubczyk, czosnek granulowany, majeranek) liść laurowy, ziele angielskie)
- chleb razowy (mąka żytnia 26|%, mąka żytnia razowa 26%, mąka pszenna 26%, woda, ziarna słonecznika, sól, drożdże, zaciemniacz słodowy, (ekstrakt słodu jęczmiennego)
II DANIE:
- placki ziemniaczane z sosem koktajlowym (ziemniaki 87,7%, cebula 4,9%, oleje roślinne: rzepakowy, słonecznikowy, sól)
- surówka Colesław (kapusta biała, marchew, kukurydza, seler, koperek, śmietana 18% (śmietana pasteryzowana homogenizowana, kultury bakterii mlekowych), sól, pieprz czarny, cukier)
Podwieczorek:
- kisiel (cukier, skrobia ziemniaczana 42,6%, regulator kwasowości (kwas cytrynowy), koncentraty roślinne 0,4% (marchwi i hibiskusa, krokosza), witamina C, maltodekstryna, aromaty, sól)
Czwartek 26.03.2025r.
I DANIE:
- zupa kalafiorowa (woda, korpus, kalafior, marchew, pietruszka, seler, śmietana 18% (śmietana pasteryzowana homogenizowana, kultury bakterii mlekowych), śmietana 30% (śmietanka, białka mleka, stabilizator: karagen), seler, cebula, koperek, lubczyk, mąka pszenna, sól, pieprz czarny, pieprz ziołowy (gorczyca biała, kolendra, kminek, papryka ostra, czosnek, kozieradka, majeranek), liść laurowy, ziele angielskie)
- chleb razowy (mąka żytnia 26|%, mąka żytnia razowa 26%, mąka pszenna 26%, woda, ziarna słonecznika, sól, drożdże, zaciemniacz słodowy, (ekstrakt słodu jęczmiennego)
II DANIE:
- kurczak w sosie słodko kwaśnym (filet drobiowy, woda, sos: pomidory (42 g pomidorów na 100 g produktu), warzywa (marchew, papryka czerwona i zielona 7,4 %, cebula), cukier, woda, ananas w syropie 7% [ananas, woda, cukier, regulator kwasowości (kwas cytrynowy)], skrobia kukurydziana, pędy bambusa 2,9%, ocet, sól, ocet ryżowy, czosnek, przyprawa jarzynka (sól, cukier, marchew, ekstrakt drożdżowy, cebula, zioła), sos sojowy (ziarna soi, pszenica, sól, maltodekstryna), przyprawy, naturalny aromat pieprzu z innymi naturalnymi aromatami, koncentraty (czarnej porzeczki, czarnej marchwi)papryka czerwona marchew, , cebula, pietruszka, kukurydza, cukier, ananas, pędy bambusa, mąka pszenna, ocet, sól, ocet ryżowy, czosnek)
- ryż (ryż, masło 82% (śmietanka pasteryzowana, kultury bakterii mlekowych), sól)
- kompot(woda, jabłka, cukier)
Podwieczorek:
Kinder Mleczna Kanapka (pasteryzowane mleko (40%), olej aplmowy, cukier, mąka pszenna, mleko odtłuszczone w proszku, miód 5%, maasło odwodnione, jaja w proszku, kakao w proszku o obniżonej zawartości tłuszczu, otręby pszenne drobne, substancje spulchniające, (difosforan disodowy, wodorowęglan sodu, węglan amonu) mono- i diglicerydy kwasów tłuszczowych, aromaty, sól)
Piątek 28.03.2025r.
I DANIE:
- zupa grzybowa z makaronem (woda, korpus, ziemniaki, makaron (woda, mąka pszenna), marchew, pietruszka, seler, podgrzybki, śmietana 18% (śmietana pasteryzowana homogenizowana, kultury bakterii mlekowych), śmietana 30% (śmietanka, białka mleka, stabilizator: karagen), cebula, koperek, lubczyk, mąka pszenna, sól, pieprz czarny, pieprz ziołowy (gorczyca biała, kolendra, kminek, papryka ostra, czosnek, kozieradka, majeranek), liść laurowy, ziele angielskie)
II DANIE:
- ryba (filety z miruny, mąka pszenna, jajko, bułka tarta z mąki pszennej, olej, sól, imbir, curry, majeranek, cukier, pieprz czarny, papryka słodka i ostra, czosnek, kolendra, kminek, goździk, ziele angielskie, pieprz cytrynowy (pieprz czarny, starta skórka cytrynowa)
- ziemniaki (ziemniaki, masło 82% (śmietanka pasteryzowana, kultury bakterii mlekowych), sól)
- surówka z czerwonej kapusty (kapusta czerwona 68%, cebula, majonez [olej rzepakowy, woda, musztarda (woda, mączka gorczycy, ocet spirytusowy, cukier, sól, przyprawy), żółtko jaja, skrobia modyfikowana, substancja zagęszczająca: guma guar, sól}, cukier ocet spirytusowy, jabłka 1%, sól, przyprawy)
- kompot(woda, jabłka, cukier)
Podwieczorek:
- Lubiś (mąka pszenna 23,6%, syrop glukozowo-fruktozowy, cukier, jaja 12,5%, olej rzepakowy, stabilizator (glicerol), odtłuszczone mleko w proszku (3,8%)*, pełne mleko w proszku (2,5%)*, kakao o obniżonej zawartości tłuszczu, skrobia pszenna, dekstroza, substancje spulchniające (difosforany, węglany sodu), sól, emulgatory (mono- i diglicerydy kwasów tłuszczowych estryfikowane kwasem mlekowym, estry kwasów tłuszczowych i poliglicerolu, lecytyna sojowa), aromaty, substancja zagęszczająca (guma guar), regulator kwasowości (kwas cytrynowy), *ekwiwalent 60% mleka świeżego)