Jadłospis 22.04 – 25.04.2025r. |
Wtorek 22.04.2025r.
I DANIE:
- zupa ogonowa (woda, korpus, ziemniaki, koncentrat pomidorowy(pomidory), śmietana 18% (śmietana pasteryzowana homogenizowana, kultury bakterii mlekowych), śmietana 30% (śmietanka, białka mleka, stabilizator: karagen), marchew, pietruszka, seler, cebula, mąka pszenna, papryka słodka czerwona, koperek, natka pietruszki, sól, pieprz czarny, pieprz ziołowy (gorczyca biała, kolendra, kminek, papryka ostra, czosnek, kozieradka, majeranek), liść laurowy, ziele angielskie)
- chleb razowy (mąka żytnia 26|%, mąka żytnia razowa 26%, mąka pszenna 26%, woda, ziarna słonecznika, sól, drożdże, zaciemniacz słodowy, (ekstrakt słodu jęczmiennego)
II DANIE:
- gulasz wieprzowy (mięso wieprzowe z szynki lub łopatki, cebula, marchewka, mąka pszenna, sól, sos (woda, mąka pszenna, skrobia modyfikowana, sól, cukier, aromaty, całkowicie utwardzony tłuszcz palmowy, cebula suszona, czosnek suszony, olej palmowy, ekstrakt drożdży, hydrolizat białka pszennego, przyprawy, cukier karmelizowany, kwas cytrynowy)
- ziemniaki (ziemniaki, masło 82% (śmietanka pasteryzowana, kultury bakterii mlekowych), sól)
- ogórek kiszony (ogórki, woda, sól, czosnek, chrzan, koper, liść laurowy)
- kompot(woda, jabłka, cukier)
Podwieczorek:
- wafelek Góralek (mąka pszenna, cukier, tłuszcze roślinne (palmowy, kokosowy), polewa kakaowa 7,5% (cukier, tłuszcze roślinne: palmowy, shea; kakao o obniżonej zawartości tłuszczu 17%, serwatka (z mleka)w proszku, emulgatory: fosfatydy amonu, polirycynooleinian poligrycerolu; aromat), mleko pełne w proszku, kakao o obniżonej zawartości tłuszczu 6%, serwatka (z mleka) w proszku, mleko odtłuszczone w proszku, skrobia kukurydziana, olej rośłinny(słonecznikowy), czekolada 0,5%; emulgatory (lecytyny), aromaty, substancje spulchniające (węglany sodu). żółtko jaja w proszku. może zawierać soję, orzeszki arachidowe i orzechy)
Środa 23.04.2025r.
I DANIE:
- zupa brokułowa (woda, korpus, brokuły, marchew, pietruszka, seler, śmietana 18% (śmietana pasteryzowana homogenizowana, kultury bakterii mlekowych), śmietana 30% (śmietanka, białka mleka, stabilizator: karagen), cebula, koperek, mąka pszenna, sól, pieprz czarny, lubczyk, pieprz ziołowy (gorczyca biała, kolendra, kminek, papryka ostra, czosnek, kozieradka, majeranek), lubczyk, czosnek granulowany, majeranek), liść laurowy, ziele angielskie)
- chleb razowy (mąka żytnia 26|%, mąka żytnia razowa 26%, mąka pszenna 26%, woda, ziarna słonecznika, sól, drożdże, zaciemniacz słodowy, (ekstrakt słodu jęczmiennego)
II DANIE:
- makaron z truskawkami (makaron (woda, mąka pszenna, sól), truskawki, śmietana 18% (śmietana pasteryzowana homogenizowana, kultury bakterii mlekowych), cukier, cukier waniliowy)
- kompot(woda, jabłka, cukier)
Podwieczorek:
- budyń (mleko, cukier, skrobia (ziemniaczana 67,5%, kukurydziana), aromat, kurkumina, (E 100), karoteny: beta-karoten)
Czwartek 24.04.2025r.
I DANIE:
- krupnik jęczmienny (woda, korpus, kasza jęczmienna, ziemniaki, marchew, pietruszka, seler, cebula, koperek, natka pietruszki, lubczyk, sól, pieprz czarny, pieprz ziołowy (gorczyca biała, kolendra, kminek, papryka ostra, czosnek, kozieradka, majeranek), lubczyk, czosnek granulowany, majeranek), liść laurowy, ziele angielskie)
- chleb razowy (mąka żytnia 26|%, mąka żytnia razowa 26%, mąka pszenna 26%, woda, ziarna słonecznika, sól, drożdże, zaciemniacz słodowy, (ekstrakt słodu jęczmiennego)
II DANIE:
- potrawka z kurczaka (woda, mięso drobiowe (filet i ćwiartka drobiowa), marchew, cebula, śmietana 18% (śmietana pasteryzowana homogenizowana, kultury bakterii mlekowych), masło 82% (śmietanka pasteryzowana, kultury bakterii mlekowych), sól, pieprz, koperek, lubczyk, natka pietruszki, imbir, curry, majeranek, pieprz czarny, papryka słodka i ostra, czosnek, kolendra, kminek, goździki oraz ziele angielskie)
- ziemniaki (ziemniaki, masło 82% (śmietanka pasteryzowana, kultury bakterii mlekowych), sól)
- warzywa z wody (marchewka, brokuły, fasolka szparagowa, masło 82% (śmietanka pasteryzowana, kultury bakterii mlekowych), sól, cukier)
- kompot(woda, jabłka, cukier)
Podwieczorek:
- banan
Piątek 25.04.2025r.
I DANIE:
- kapuśniak z kiszonej kapusty (woda, korpus, kapusta kiszona (kapusta, marchew, zalewa - woda, sól, sorbinian potasu E202 - substancja konserwująca), ziemniaki, marchew, pietruszka, seler, cebula, koperek, natka pietruszki, lubczyk, sól, pieprz czarny, pieprz ziołowy (gorczyca biała, kolendra, kminek, papryka ostra, czosnek, kozieradka, majeranek), lubczyk, czosnek granulowany, majeranek), liść laurowy, ziele angielskie)
- chleb razowy (mąka żytnia 26|%, mąka żytnia razowa 26%, mąka pszenna 26%, woda, ziarna słonecznika, sól, drożdże, zaciemniacz słodowy, (ekstrakt słodu jęczmiennego)
II DANIE:
- ryba (filety z miruny, mąka pszenna, jajko, bułka tarta z mąki pszennej, olej, sól, imbir, curry, majeranek, cukier, pieprz czarny, papryka słodka i ostra, czosnek, kolendra, kminek, goździk, ziele angielskie, pieprz cytrynowy (pieprz czarny, starta skórka cytrynowa)
- ziemniaki (ziemniaki, masło 82% (śmietanka pasteryzowana, kultury bakterii mlekowych), sól)
- surówka z sałaty lodowej (sałata lodowa, papryka czerwona, ogórek świeży, cebula fioletowa, olej, musztarda (woda, gorczyca, ocet, sól, cukier, przyprawy, aromat) cukier, sól, przyprawy, przeciwutleniacz (E 385), regulator kwasowości – kwas cytrynowy)) sól, pieprz czarny, cukier)
- kompot(woda, jabłka, cukier)
Podwieczorek:
- wafle ryżowe w czekoladzie mlecznej (52% ryż brązowy, 48% czekolada mleczna (cukier, tłuszcz kakaowy, mleko pełne w proszku, miazga kakaowa, mleko odtłuszczone w proszku, emulgator: lecytyna sojowa).Możliwa obecność orzechów laskowych)