Jadłospis 28.04 – 02.05.2025r. |
Poniedziałek 28.04.2025r.
I DANIE:
- zupa ziemniaczana (woda, korpus, ziemniaki, marchew, pietruszka, seler, cebula, mąka pszenna, koperek, natka pietruszki, lubczyk, sól, pieprz czarny, pieprz ziołowy(gorczyca biała, kolendra, kminek, papryka ostra, czosnek, kozieradka, majeranek), liść laurowy, ziele angielskie, lubczyk))
- chleb razowy (mąka żytnia 26|%, mąka żytnia razowa 26%, mąka pszenna 26%, woda, ziarna słonecznika, sól, drożdże, zaciemniacz słodowy, (ekstrakt słodu jęczmiennego)
II DANIE:
- kasza jęczmienna z sosem mięsno-warzywnym (kasza jęczmienna, mięso mielone wieprzowe, marchewka, groszek zielony, pietruszka, seler, groszek zielony, brukselka, kalafior, śmietana 18% (śmietana pasteryzowana homogenizowana, kultury bakterii mlekowych), koncentrat pomidorowy (pomidory), cebula sól, pieprz czarny, pieprz ziołowy (gorczyca biała, kolendra, kminek, papryka ostra, czosnek, kozieradka, majeranek) czosnek, lubczyk)
- kompot(woda, jabłka, cukier)
Podwieczorek:
- chałka (mąka pszenna, woda, cukier, jajka, masło, drożdże, sól)
- herbata (herbata czarna, woda, cukier)
Wtorek 29.04.2025r.
I DANIE:
- zupa ogórkowa (woda, korpus, ogórki kiszone (ogórki, woda, sól, czosnek, chrzan, koper, liść laurowy), śmietana 18% (śmietana pasteryzowana homogenizowana, kultury bakterii mlekowych), śmietana 30% (śmietanka, białka mleka, stabilizator: karagen), marchew, pietruszka, seler, cebula, mąka pszenna, koperek, natka pietruszki, lubczyk, sól, pieprz czarny, pieprz ziołowy (gorczyca biała, kolendra, kminek, papryka ostra, czosnek, kozieradka, majeranek), liść laurowy, ziele angielskie)
- chleb razowy (mąka żytnia 26|%, mąka żytnia razowa 26%, mąka pszenna 26%, woda, ziarna słonecznika, sól, drożdże, zaciemniacz słodowy, (ekstrakt słodu jęczmiennego)
II DANIE:
- parówki (mięso wieprzowe z szynki 93%, sól, białko wieprzowe kolagenowe, aromaty, przyprawy i ich ekstrakty, regulatory kwasowości: cytryniany sodu, octany sodu, przeciwutleniacz: izoaskorbinian sodu, aromat dymu wędzarniczego, substancja konserwująca: azotyn sodu, woda, sól)
- ziemniaki (ziemniaki, masło 82% (śmietanka pasteryzowana, kultury bakterii mlekowych), sól)
- surówka meksykańska (kapusta biała 73%, marchew, majonez [olej rzepakowy, woda, musztarda (woda, mączka gorczycy, ocet spirytusowy, cukier, sól, przyprawy), żółtko jaja, skrobia modyfikowana, substancja zagęszczająca: guma guar, sól}, kukurydza 5%, cukier, por, ocet spirytusowy, sól, regulator kwasowości: kwas cytrynowy, przyprawy)
- kompot(woda, jabłka, cukier)
Podwieczorek:
- gruszka
Środa 30.04.2025r.
I DANIE:
- barszcz ukraiński (woda, korpus, buraki czerwone, kapusta biała, fasola jaś, śmietana 18% (śmietana pasteryzowana homogenizowana, kultury bakterii mlekowych), koncentrat barszczu (zagęszczony sok z buraków czerwonych (59,2%), woda, cukier, sól, kwas cytrynowy, ekstrakty przypraw, glukoza, aromaty, proszek serwatkowy - mleko, przyprawy (zawierają mleko, soję, seler), ekstrakt selera, por suszony), marchew, pietruszka, seler, cebula, koperek, natka pietruszki, sól, pieprz czarny, pieprz ziołowy (gorczyca biała, kolendra, kminek, papryka ostra, czosnek, kozieradka, majeranek), lubczyk, czosnek granulowany, majeranek) liść laurowy, ziele angielskie)
- chleb razowy (mąka żytnia 26|%, mąka żytnia razowa 26%, mąka pszenna 26%, woda, ziarna słonecznika, sól, drożdże, zaciemniacz słodowy, (ekstrakt słodu jęczmiennego)
II DANIE:
- jajko sadzone (jajko, sól, olej)
- ziemniaki (ziemniaki, masło 82% (śmietanka pasteryzowana, kultury bakterii mlekowych), sól)
- mizeria (ogórek świeży, szczypiorek, śmietana 18% (śmietana pasteryzowana homogenizowana, kultury bakterii mlekowych), sól, pieprz czarny)
- kompot(woda, jabłka, cukier)
Podwieczorek:
- mus owocowy Kubuś (przeciery z: bananów (30%), jabłek (28%) i truskawek (27%), soki z zagęszczonych soków z: jabłek (10%) i marchwi (5%))
Czwartek 01.05.2025r. – Święto Pracy
Piątek 02.05.2025r.
I DANIE:
- zupa z zielonego groszku (woda, korpus, ziemniaki, groszek konserwowy, marchew, pietruszka seler, cebula, śmietana 18% (śmietana pasteryzowana homogenizowana, kultury bakterii mlekowych), śmietana 30% (śmietanka, białka mleka, stabilizator: karagen), cebula, koperek, mąka pszenna, sól, pieprz czarny, czosnek, pieprz ziołowy (gorczyca biała, kolendra, kminek, papryka ostra, czosnek, kozieradka, majeranek), liść laurowy, ziele angielskie, lubczyk))
- chleb razowy (mąka żytnia 26|%, mąka żytnia razowa 26%, mąka pszenna 26%, woda, ziarna słonecznika, sól, drożdże, zaciemniacz słodowy, (ekstrakt słodu jęczmiennego)
II DANIE:
- ryba (filety z miruny, mąka pszenna, jajko, bułka tarta z mąki pszennej, olej, sól, imbir, curry, majeranek, cukier, pieprz czarny, papryka słodka i ostra, czosnek, kolendra, kminek, goździk, ziele angielskie, pieprz cytrynowy (pieprz czarny, starta skórka cytrynowa)
- ziemniaki (ziemniaki, masło 82% (śmietanka pasteryzowana, kultury bakterii mlekowych), sól)
- surówka z kiszonej kapusty (kapusta kiszona (kapusta, marchew, zalewa - woda, sól, sorbinian potasu E202 - substancja konserwująca), marchew, jabłko, cukier, sól, olej rzepakowy)
- kompot(woda, jabłka, cukier)
Podwieczorek:
- wafelek Góralek (mąka pszenna, cukier, tłuszcze roślinne (palmowy, kokosowy), polewa kakaowa 7,5% (cukier, tłuszcze roślinne: palmowy, shea; kakao o obniżonej zawartości tłuszczu 17%, serwatka (z mleka)w proszku, emulgatory: fosfatydy amonu, polirycynooleinian poligrycerolu; aromat), mleko pełne w proszku, kakao o obniżonej zawartości tłuszczu 6%, serwatka (z mleka) w proszku, mleko odtłuszczone w proszku, skrobia kukurydziana, olej roślinny (słonecznikowy), czekolada 0,5%; emulgatory (lecytyny), aromaty, substancje spulchniające (węglany sodu). żółtko jaja w proszku. może zawierać soję, orzeszki arachidowe i orzechy)