Jadłospis 05.05 – 09.05.2025r. |
Poniedziałek 05.05.2025r.
I DANIE:
- zupa ogonowa (woda, korpus, ziemniaki, koncentrat pomidorowy(pomidory), śmietana 18% (śmietana pasteryzowana homogenizowana, kultury bakterii mlekowych), śmietana 30% (śmietanka, białka mleka, stabilizator: karagen), marchew, pietruszka, seler, cebula, mąka pszenna, papryka słodka czerwona, koperek, natka pietruszki, sól, pieprz czarny, pieprz ziołowy (gorczyca biała, kolendra, kminek, papryka ostra, czosnek, kozieradka, majeranek), liść laurowy, ziele angielskie)
- chleb razowy (mąka żytnia 26|%, mąka żytnia razowa 26%, mąka pszenna 26%, woda, ziarna słonecznika, sól, drożdże, zaciemniacz słodowy, (ekstrakt słodu jęczmiennego)
II DANIE:
- łazanki z kapustą i mięsem (makaron (woda, mąka pszenna), mięso mielone wieprzowe, kapusta biała, cebula sól, pieprz czarny, pieprz ziołowy (gorczyca biała, kolendra, kminek, papryka ostra, czosnek, kozieradka, majeranek), majeranek, czosnek)
- kompot(woda, jabłka, cukier)
Podwieczorek:
- kisiel (cukier, skrobia ziemniaczana 42,6%, regulator kwasowości (kwas cytrynowy), koncentraty roślinne 0,4% (marchwi i hibiskusa, krokosza), witamina C, maltodekstryna, aromaty, sól)
Wtorek 06.05.2025r.
I DANIE:
- zupa szczawiowa z jajkiem (woda, korpus, szczaw(liście szczawiu, sól), jajka, marchew, pietruszka, seler, śmietana 18% (śmietana pasteryzowana homogenizowana, kultury bakterii mlekowych), śmietana 30% (śmietanka, białka mleka, stabilizator: karagen), cebula, koperek, mąka pszenna, sól, pieprz czarny, czosnek, pieprz ziołowy (gorczyca biała, kolendra, kminek, papryka ostra, czosnek, kozieradka, majeranek), liść laurowy, ziele angielskie, lubczyk))
- chleb razowy (mąka żytnia 26|%, mąka żytnia razowa 26%, mąka pszenna 26%, woda, ziarna słonecznika, sól, drożdże, zaciemniacz słodowy, (ekstrakt słodu jęczmiennego)
II DANIE:
- pulpet w sosie (mięso mielone wieprzowe, woda, jajka, bułka tarta z mąki pszennej, mąka pszenna, olej, cebula, sól, papryka słodka, czosnek, gorczyca, kolendra, majeranek, marchew, tymianek, pieprz czarny, chili, rozmaryn, ziele angielskie, sos (woda, mąka pszenna, skrobia modyfikowana, sól, cukier, aromaty, całkowicie utwardzony tłuszcz palmowy, cebula suszona, czosnek suszony, olej palmowy, ekstrakt drożdżowy, hydrolizat białka pszennego, przyprawy, cukier karmelizowany, kwas cytrynowy)
- kasza pęczak (kasza pęczak, masło 82% (śmietanka pasteryzowana, kultury bakterii mlekowych), sól)
- surówka porowa (kapusta biała, por, marchew, seler,koperek, śmietana 18% (śmietana pasteryzowana homogenizowana, kultury bakterii mlekowych), sól, pieprz czarny, cukier)
- kompot(woda, jabłka, cukier)
Podwieczorek:
- jabłko
Środa 07.05.2025r.
I DANIE:
- zupa fasolowa (woda, korpus, ziemniaki, fasola jaś, kiełbasa (mięso wieprzowe (80%), woda, skrobia ziemniaczana, sól, stabilizatory: trifosforany, glukoza, wzmacniacz smaku: glutaminian monosodowy, przeciwutleniacz: askorbinian sodu, przyprawy, ekstrakty przypraw, aromat dymu wędzarniczego, substancja konserwująca: azotyn sodu (może zawierać: gluten, seler, gorczycę, soje, mleko) marchew, pietruszka, seler, cebula, koperek, mąka pszenna, sól, pieprz czarny, pieprz ziołowy (gorczyca biała, kolendra, kminek, papryka ostra, czosnek, kozieradka, majeranek), lubczyk, czosnek granulowany, majeranek, liść laurowy, ziele angielskie)
- chleb razowy (mąka żytnia 26|%, mąka żytnia razowa 26%, mąka pszenna 26%, woda, ziarna słonecznika, sól, drożdże, zaciemniacz słodowy, (ekstrakt słodu jęczmiennego)
II DANIE:
- pierogi ruskie (mąka pszenna – gluten, twaróg - laktoza, ziemniaki, woda, cebula, olej roślinny, jaja, sól, pieprz, kurkuma)
- kompot(woda, jabłka, cukier)
Podwieczorek:
- muffinki jogurtowe (mąka pszenna, cukier, olej, jogurt naturalny, jajka, proszek do pieczenia (substancja spulchniające (difosforany, węglan sodu), mąka pszenna, możliwa obecność mleka)
Czwartek 08.05.2025r.
I DANIE:
- krupnik ryżowy (woda, korpus, ryż, ziemniaki, marchew, pietruszka, seler, cebula, koperek, natka pietruszki, lubczyk, sól, pieprz czarny, pieprz ziołowy (gorczyca biała, kolendra, kminek, papryka ostra, czosnek, kozieradka, majeranek), lubczyk, czosnek granulowany, majeranek), liść laurowy, ziele angielskie)
- chleb razowy (mąka żytnia 26|%, mąka żytnia razowa 26%, mąka pszenna 26%, woda, ziarna słonecznika, sól, drożdże, zaciemniacz słodowy, (ekstrakt słodu jęczmiennego)
II DANIE:
- udko (udko drobiowe, sól, olej, papryka słodka, czosnek, gorczyca, kolendra, majeranek, marchew, tymianek, pieprz czarny, chili, rozmaryn oraz ziele angielskie)
- ziemniaki (ziemniaki, masło 82% (śmietanka pasteryzowana, kultury bakterii mlekowych), sól)
- surówka Colesław (kapusta biała, marchew, kukurydza, seler,koperek, śmietana 18% (śmietana pasteryzowana homogenizowana, kultury bakterii mlekowych), sól, pieprz czarny, cukier)
- kompot(woda, jabłka, cukier)
Podwieczorek:
- serek Danio w tubce (twaróg odtłuszczony, śmietanka, woda, cukier, skrobia kukurydziana, naturalny aromat waniliowy z innymi naturalnymi aromatami, sok z cytryny zagęszczony)
Piątek 09.05.2025r.
I DANIE:
- zupa grzybowa z makaronem (woda, korpus, ziemniaki, makaron (woda, mąka pszenna), marchew, pietruszka, seler, podgrzybki, śmietana 18% (śmietana pasteryzowana homogenizowana, kultury bakterii mlekowych), śmietana 30% (śmietanka, białka mleka, stabilizator: karagen), cebula, koperek, lubczyk, mąka pszenna, sól, pieprz czarny, pieprz ziołowy (gorczyca biała, kolendra, kminek, papryka ostra, czosnek, kozieradka, majeranek), liść laurowy, ziele angielskie)
- chleb razowy (mąka żytnia 26|%, mąka żytnia razowa 26%, mąka pszenna 26%, woda, ziarna słonecznika, sól, drożdże, zaciemniacz słodowy, (ekstrakt słodu jęczmiennego)
II DANIE:
- ryba (filety z miruny, mąka pszenna, jajko, bułka tarta z mąki pszennej, olej, sól, imbir, curry, majeranek, cukier, pieprz czarny, papryka słodka i ostra, czosnek, kolendra, kminek, goździk, ziele angielskie, pieprz cytrynowy (pieprz czarny, starta skórka cytrynowa)
- ziemniaki (ziemniaki, masło 82% (śmietanka pasteryzowana, kultury bakterii mlekowych), sól)
- mini marchewka (marchew baby, masło 82% (śmietanka pasteryzowana, kultury bakterii mlekowych), cukier, sól)
- kompot(woda, jabłka, cukier)
Podwieczorek:
- herbatniki (mąka pszenna, cukier, tłuszcz palmowy, syrop cukru inwertowanego, serwatka w proszku (z mleka) skrobia, substancje spulchniające (E 503, E 500, E 450), sól, aromat, emulgator (lecytyna sojowa)