Jadłospis 12.05 – 16.05.2025r. |
Poniedziałek 12.05.2025r.
I DANIE:
- zupa ziemniaczana (woda, korpus, ziemniaki, marchew, pietruszka, seler, cebula, mąka pszenna, koperek, natka pietruszki, lubczyk, sól, pieprz czarny, pieprz ziołowy (goryczca biała, kolendra, kminek, papryka ostra, kozieradka, majeranek), liść laurowy, ziele angielskie, lubczyk))
- chleb razowy (mąka żytnia 26|%, mąka żytnia razowa 26%, mąka pszenna 26%, woda, ziarna słonecznika, sól, drożdże, zaciemniacz słodowy, (ekstrakt słodu jęczmiennego)
II DANIE:
- makaron z sosem mięsno-pomidorowym (makaron (mąka pszenna), woda, mięso mielone wieprzowe, koncentrat pomidorowy (pomidory), cebula, sól, sos boloński 9 suszone warzywa (pomidor 48,2%, cebula 4,4%, czerwona papryka, czosnek 3,3%), cukier, sól, mąka pszenna, zioła 2% (oregano, liść pietruszki, tymianek, bazylia), oliwa z oliwek, zagęszczony sok z buraka, skrobia kukurydziana, przyprawy, jaja, soja, mleko, seler, gorczyca) pieprz czarny, bazylia, tymianek, lubczyk)
- kompot(woda, jabłka, cukier)
Podwieczorek:
- banan
Wtorek 13.05.2025r.
I DANIE:
- zupa pomidorowa z makaronem (woda, korpus, makaron (woda, mąka pszenna), koncentrat pomidorowy (pomidory), śmietana 18% (śmietana pasteryzowana homogenizowana, kultury bakterii mlekowych), śmietana 30% (śmietanka, białka mleka, stabilizator: karagen), marchew, pietruszka, seler, cebula, koperek, natka pietruszki, sól, pieprz czarny, pieprz ziołowy (goryczca biała, kolendra, kminek, papryka ostra, kozieradka, majeranek), liść laurowy, ziele angielskie, lubczyk
II DANIE:
- kotlet schabowy (schab, jajka, bułka tarta z mąki pszennej, mąka pszenna, olej, papryka słodka, czosnek, gorczyca, kolendra, majeranek, marchew, tymianek, pieprz czarny, chili, rozmaryn oraz ziele angielskie, woda)
- ziemniaki (ziemniaki, masło 82% (śmietanka pasteryzowana, kultury bakterii mlekowych), sól)
- sałata (sałata, szczypiorek, śmietana 18% (śmietana pasteryzowana homogenizowana, kultury bakterii mlekowych), sól, pieprz czarny)
- kompot(woda, jabłka, cukier)
Podwieczorek:
- jogurt do picia Danon Gratka (mleko 41 %, serwatka odtworzona (z mleka), woda, cukier, skrobia modyfikowana, przecier brzoskwiniowy 0,85 %, sok z marakui zagęszczony, aromat, barwnik: karoteny; żywe kultury bakterii jogurtowych. Może zawierać: zboża zawierające gluten, sezam)
Środa 14.05.2025r.
I DANIE:
- kapuśniak ze słodkiej kapusty (woda, korpus, kapusta biała, ziemniaki, śmietana 18% (śmietana pasteryzowana homogenizowana, kultury bakterii mlekowych), marchew, pietruszka, seler, cebula, koperek, natka pietruszki, lubczyk, sól, pieprz czarny, pieprz ziołowy (goryczca biała, kolendra, kminek, papryka ostra, kozieradka, majeranek), lubczyk, czosnek granulowany, majeranek), liść laurowy, ziele angielskie)
- chleb razowy (mąka żytnia 26|%, mąka żytnia razowa 26%, mąka pszenna 26%, woda, ziarna słonecznika, sól, drożdże, zaciemniacz słodowy, (ekstrakt słodu jęczmiennego)
II DANIE:
- ryż z jabłkami i śmietaną (ryż, śmietana 18% (śmietana pasteryzowana homogenizowana, kultury bakterii mlekowych), masło 82% (śmietanka pasteryzowana, kultury bakterii mlekowych), jabłka, cukier wanilinowy, cukier)
- kompot(woda, jabłka, cukier)
Podwieczorek:
- płatki z mlekiem (mleko, mąka 74%: pszenna pełnoziarnista45%, ryżowa, kukurydziana, cukier, syrop z pszenicy i słodu jęczmiennego, kakao 6,2%, olej słonecznikowy, sól, aromaty, emulgator: lecytyna)
Czwartek 15.05.2025r.
I DANIE:
- rosół z makaronem (woda, udziec drobiowy/korpus, makaron (woda, mąka pszenna), marchew, pietruszka, seler, cebula, lubczyk, natka pietruszki, koperek, sól, pieprz czarny, pieprz ziołowy (goryczca biała, kolendra, kminek, papryka ostra, kozieradka, majeranek), liść laurowy, ziele angielskie, lubczyk))
II DANIE:
- potrawka z kurczaka (woda, mięso drobiowe (filet i ćwiartka drobiowa), marchew, cebula, śmietana 18% (śmietana pasteryzowana homogenizowana, kultury bakterii mlekowych), masło 82% (śmietanka pasteryzowana, kultury bakterii mlekowych), sól, pieprz, koperek, lubczyk, natka pietruszki, imbir, curry, majeranek, pieprz czarny, papryka słodka i ostra, czosnek, kolendra, kminek, goździki oraz ziele angielskie)
- ziemniaki (ziemniaki, masło 82% (śmietanka pasteryzowana, kultury bakterii mlekowych), sól)
- surówka z białej kapusty (kapusta biała, marchew, kukurydza, seler,koperek, śmietana 18% (śmietana pasteryzowana homogenizowana, kultury bakterii mlekowych), sól, pieprz czarny, cukier)
- kompot(woda, jabłka, cukier)
Podwieczorek:
- zapiekanki (bułka: mąka pszenna, woda, cukier, jajka, masło, drożdże, sól, pieczarki, ser żółty (mleko pasteryzowane, sól, bakterie fermentacji mlekowej, chlorek wapnia (E 509), podpuszczka, azotan potasu (E 252), annato (E 160b), keczup (pomidory, cukier, ocet spirytusowy, sól, skrobia modyfikowana, aromat naturalny), majonez (olej rzepakowy, żółtko jaja 6%, ocet, musztarda (woda, gorczyca, ocet, sól, cukier, przyprawy, aromat) cukier, sól, przyprawy, przeciwutleniacz (E 385), regulator kwasowości – kwas cytrynowy))
Piątek 16.05.2025r.
I DANIE:
- zupa brokułowa (woda, korpus, brokuły, marchew, pietruszka, seler, śmietana 18% (śmietana pasteryzowana homogenizowana, kultury bakterii mlekowych), śmietana 30% (śmietanka, białka mleka, stabilizator: karagen), cebula, koperek, mąka pszenna, sól, pieprz czarny, lubczyk, pieprz ziołowy (goryczca biała, kolendra, kminek, papryka ostra, kozieradka, majeranek), lubczyk, czosnek granulowany, majeranek), liść laurowy, ziele angielskie)
- chleb razowy (mąka żytnia 26|%, mąka żytnia razowa 26%, mąka pszenna 26%, woda, ziarna słonecznika, sól, drożdże, zaciemniacz słodowy, (ekstrakt słodu jęczmiennego)
II DANIE:
- ryba (filety z miruny, mąka pszenna, jajko, bułka tarta z mąki pszennej, olej, sól, imbir, curry, majeranek, cukier, pieprz czarny, papryka słodka i ostra, czosnek, kolendra, kminek, goździk, ziele angielskie, pieprz cytrynowy (pieprz czarny, starta skórka cytrynowa)
- ziemniaki (ziemniaki, masło 82% (śmietanka pasteryzowana, kultury bakterii mlekowych), sól)
- surówka z kiszonej kapusty (kapusta kiszona (kapusta, marchew, zalewa - woda, sól, sorbinian potasu E202 - substancja konserwująca), marchew, jabłko, cukier, sól, olej rzepakowy)
- kompot(woda, jabłka, cukier)
Podwieczorek:
- pączek (mąka pszenna, marmolada truskawkowy, jaja, cukier, woda, tłuszcz palmowy, margaryna (oleje roślinne: palmowy, rzepakowy, kokosowy, woda, sól, regulator kwasowości: kwas cytrynowy), drożdże, laktoza (z mleka), olej rzepakowy, emulgator: lecytyna sojowa, skórka pomarańczowa, drożdże, aromat waniliowy, sól)