Jadłospis 26.09. – 30.09.2022r. |
Poniedziałek 26.09.2022r.
I DANIE:
- krupnik ryżowy (woda, korpus, ryż, ziemniaki, marchew, pietruszka, seler, cebula, koperek, natka pietruszki, lubczyk, sól, pieprz czarny, pieprz ziołowy)
- chleb razowy (mąka żytnia 26|%, mąka żytnia razowa 26%, mąka pszenna 26%, woda, ziarna słonecznika, sól, drożdże, zaciemniacz słodowy, (ekstrakt słodu jęczmiennego)
II DANIE:
- makaron z sosem mięsno-pomidorowym – makaron (mąka pszenna), mięso mielone wieprzowe, koncentrat pomidorowy, cebula sól, pieprz, bazylia, tymianek, lubczyk)
- kompot(woda, truskawki, cukier)
Podwieczorek:
- parówki (mięso wieprzowe z szynki 93%, sól, białko wieprzowe kolagenowe, aromaty, przyprawy i ich ekstrakty, regulatory kwasowości: cytryniany sodu, octany sodu, przeciwutleniacz: izoaskorbinian sodu, aromat dymu wędzarniczego, substancja konserwująca: azotyn sodu)
- chleb razowy (mąka żytnia 26|%, mąka żytnia razowa 26%, mąka pszenna 26%, woda, ziarna słonecznika, sól, drożdże, zaciemniacz słodowy, (ekstrakt słodu jęczmiennego)
- keczup (pomidory, cukier, ocet spirytusowy, sól, skrobia modyfikowana, aromat naturalny), majonez (olej rzepakowy, żółtko jaja 6%, ocet, musztarda (woda, gorczyca, ocet, sól, cukier, przyprawy, aromat) cukier, sól, przyprawy, przeciwutleniacz (E 385), regulator kwasowości – kwas cytrynowy))
Wtorek 27.09.2022r.
I DANIE:
- barszcz biały z jajkiem (woda, korpus, jajka, marchew, pietruszka, seler, śmietana 18%, cebula, koperek, mąka pszenna, sól, majeranek, czosnek, pieprz czarny, pieprz ziołowy)
- chleb razowy (mąka żytnia 26|%, mąka żytnia razowa 26%, mąka pszenna 26%, woda, ziarna słonecznika, sól, drożdże, zaciemniacz słodowy, (ekstrakt słodu jęczmiennego)
II DANIE:
kotlet schabowy (schab, jajka, bułka tarta z mąki pszennej,, cebula, papryka słodka, czosnek, gorczyca, kolendra, majeranek, marchew, tymianek, pieprz czarny, chili, rozmaryn oraz ziele angielskie, woda)
- ziemniaki (ziemniaki, masło, sól)
- surówka z kapusty pekińskiej (kapusta pekińska, groszek zielony, kukurydza, papryka, koperek,sól, pieprz, cukier)
- kompot(woda, jabłka, cukier)
Podwieczorek:
- jabłko
Środa 28.09.2022r.
I DANIE:
- zupa z zielonego groszku (woda, korpus, ziemniaki, groszek konserwowy, marchew, pietruszka seler, śmietana 18%, sól, pieprz, lubczyk, koperek, natka pietruszki, pieprz czarny, pieprz ziołowy)
- chleb razowy (mąka żytnia 26|%, mąka żytniarazowa 26%, mąka pszenna 26%, woda, ziarna słonecznika, sól, drożdże, zaciemniacz słodowy, (ekstrakt słodu jęczmiennego)
II DANIE:
- kotlety ziemniaczane (ziemniaki, mąka ziemniaczana, jajka, bułka tarta z mąki pszennej, sól, pieprz ziołowy, pieprz czarny)
- sos pieczarkowy (pieczarki, woda, cebula, marchewka, śmietana 18%, masło, sól, pieprz ziołowy, pieprz czarny, koperek, natka pietruszki)
- kompot(woda, jabłka, cukier)
Podwieczorek:
- batonik zbożowy (składniki zbożowe 26% (płatki owsiane pełnoziarniste 12%, mąka kukurydziana, grys kukurydziany, mąka ryżowa), substancja wiążąca: maltitole, chipsy bananowe kawałki 22% (banany 55%, olej kokosowy, cukier, aromat), polewa o smaku kakaowo-mlecznym 17% (olej palmowy, serwatka w proszku z mleka, cukier, kakao w proszku o obniżonej zawartości tłuszczu 6%, mleko w proszku odtłuszczone, miazga kakaowa 1%, emulgatory: lecytyny i E 476, aromaty), maltodekstryna, miód piekarski, olej palmowy, substancja utrzymująca wilgoć: sorbitole, regulator kwasowości: kwas cytrynowy, emulgator: lecytyna, sól)
Czwartek 29.09.2022r.
I DANIE:
- rosół z makaronem (woda, udziec drobiowy/korpus, makaron - mąka pszenna, marchew, pietruszka, seler, cebula, lubczyk, natka pietruszki, koperek, sól, pieprz czarny, pieprz ziołowy)
II DANIE:
- potrawka z kurczaka (woda, mięso drobiowe, marchew, śmietana 18%, sól, pieprz, koperek, lubczyk, natka pietruszki)
- kasza kuskus (kasza kuskus, masło, sól)
- fasolka szparagowa (fasolka szparagowa, bułka tarta z mąki pszennej ,masło, sól, cukier)
- herbata (woda, herbata czarna, cukier)
Podwieczorek:
- budyń (mleko, cukier, skrobia ziemniaczana, skrobia kukurydziana, aromat)
Piątek 30.09.2022r.
I DANIE:
- zacierka (woda, korpus, ziemniaki, makaron (mąka pszenna), marchew, pietruszka seler, mąka pszenna, sól, pieprz, koperek, natka pietruszki, lubczyk)
II DANIE:
- ryba w kostce (filety z miruny, mąka pszenna, jajko, sól, pieprz ziołowy, pieprz cytrynowy, olej rzepakowy)
- ziemniaki (ziemniaki, masło, sól)
- surówka z czerwonej kapusty (kapusta czerwona 68%, cebula, majonez [olej rzepakowy, woda, musztarda (woda, mączka gorczycy, ocet spirytusowy, cukier, sól, przyprawy), żółtko jaja, skrobia modyfikowana, substancja zagęszczająca: guma guar, sól}, cukier ocet spirytusowy, jabłka 1%, sól, przyprawy)
- herbata (woda, herbata czarna, cukier)
Podwieczorek:
- Knoppers ciasteczka zbożowe Belvita (mąka pszenna 36%, musli 33,3% [zboża pełnoziarniste 24% (płatki owsiane 11,1%, płatki pszenne 9,9%, mąka pełnoziarnista z pszenicy orkisz 1%, płatki jęczmienne 1%, płatki żytnie 1%), rodzynki 7%, suszone kawałki owoców 2,3% (syrop fruktozowo-glukozowy, syrop glukozowy, zagęszczone soki i przeciery (jabłkowy, brzoskwiniowy, morelowy, pomarańczowy), cukier, błonnik pszenny, substancja utrzymująca wilgoć (glicerol), olej palmowy, regulator kwasowości (kwas cytrynowy), substancja żelująca (pektyny), aromat, przeciwutleniacz (kwas askorbinowy), olej słonecznikowy)], cukier, olej rzepakowy, kandyzowana skórka pomarańczowa [skórka pomarańczowa 1%, cukier, syrop glukozowo-fruktozowy, regulator kwasowości (kwas cytrynowy), aromat], składniki mineralne (węglan wapnia, węglan magnezu, żelazo elementarne), substancje spulchniające (węglany amonu, węglany sodu), emulgatory (lecytyna sojowa, E 472e), sól, aromat, odtłuszczone mleko w proszku. Może zawierać jaja, orzechy)