Udział w 11. edycji
ogólnopolskiego prozdrowotnego projektu edukacyjnego,
realizowanego przez Fundację Banku Ochrony Środowiska,
już za nami!
W dniach 21.01.2021r. do 28.01.2021r. wspólnie z uczniami klasy II B przystąpiliśmy do pogłębiania wiedzy na temat zdrowego odżywiania.
Realizację projektu rozpoczęliśmy od poznania owoców i warzyw. Wiele radości dała dzieciom zabawa w sałatkę owocowo-warzywną, gdzie mając w ręku karteczkę z wybranym warzywem lub owocem dumnie się prezentowali.
Kolejne zadanie polegało na wykonaniu pracy plastycznej pt. ,,Jem owoce i warzywa”, na podstawie której wybieraliśmy Króla bądź Królową Warzyw i Owoców. Wybór wywołał duże emocje. Najwięcej głosów zdobyła praca wykonana plasteliną, na której znalazła się duża różnorodność warzyw i owoców. Zwyciężczyni była dumna i szczęśliwa z tego powodu.
W głębszym zrozumieniu, jak wiele szkód powoduje nadmierna ilość cukru w naszym organizmie pomogli nam bohaterowie książki ,,Kubuś Puchatek”. Uczniowie bez problemu odgadli, dlaczego Kubuś miał problem z wydostaniem się z norki Królika. Wspólnie przedyskutowaliśmy co nam grozi, gdy będziemy zajadać się słodyczami. Dzieci były zdziwione, że ból brzucha i trudności z nauką to wynik nadmiernego spożywania słodyczy. O problemie z ząbkami wszyscy wiedzieli.
Nadszedł więc czas na reklamę zdrowych słodyczy i kolejne zmagania konkursowe. Wybraliśmy zwycięską pracę, choć wybór był niezwykle trudny. Większością głosów wygrała praca, na której z kieszonki wyglądały: winogron, truskawki, pomarańcza, gruszka, banany, marchewka. Wszystkie owoce i warzywa miały radosne buzie i błyszczące oczka, a obok znak zakazu spożywania słodyczy.
Do realizacji projektu włączyli się również rodzice uczniów. Podjęli oni działania mające na celu zachęcanie dzieci do spożywania owoców i warzyw. Pierwszym krokiem było wykonanie sałatek z warzyw i owoców przez dzieci i spożywanie ich wspólnie z rodziną.
Podsumowaniem naszych pięciodniowych działań w ramach projektu było przygotowanie zdrowego drugiego śniadania. Dzieci były zachwycone różnorodnością na swoich talerzykach i z zapałem przystąpiły do układania najładniejszej kanapki. Wykorzystaliśmy dostępne nam warzywa i owoce oraz ciemne pieczywo i wodę do picia. Porozmawialiśmy również o tym, jakie znaczenie ma kolor zjadanych warzyw i owoców.
Uczniowie byli zaskoczeni zdobytymi informacjami.
Grażyna Zdybel