Jadłospis 02.01 – 03.01.2025r. |
Czwartek 02.01.2025r.
I DANIE:
- zupa koperkowo-ryżowa (woda, korpus, ryż, śmietana 18% (śmietana pasteryzowana homogenizowana, kultury bakterii mlekowych), śmietana 30% (śmietanka, białka mleka, stabilizator: karagen), marchew, pietruszka, seler, cebula, koperek, natka pietruszki, sól, pieprz czarny, pieprz ziołowy (gorczyca biała, kolendra, kminek, papryka ostra, czosnek, kozieradka, majeranek), liść laurowy, ziele angielskie, lubczyk)
II DANIE:
- makaron z sosem mięsno-pomidorowym (makaron (mąka pszenna), woda, mięso mielone wieprzowe, koncentrat pomidorowy (pomidory), cebula, sól, sos boloński 9 suszone warzywa (pomidor 48,2%, cebula 4,4%, czerwona papryka, czosnek 3,3%), cukier, sól, mąka pszenna, zioła 2% (oregano, liść pietruszki, tymianek, bazylia), oliwa z oliwek, zagęszczony sok z buraka, skrobia kukurydziana, przyprawy, jaja, soja, mleko, seler, gorczyca) pieprz czarny, bazylia, tymianek, lubczyk)
- kompot(woda, jabłka, cukier)
Podwieczorek:
- wafelek Góralek (mąka pszenna, cukier, tłuszcze roślinne (palmowy, kokosowy), polewa kakaowa 7,5% (cukier, tłuszcze roślinne: palmowy, shea; kakao o obniżonej zawartości tłuszczu 17%, serwatka (z mleka)w proszku, emulgatory: fosfatydy amonu, polirycynooleinian poligrycerolu; aromat), mleko pełne w proszku, kakao o obniżonej zawartości tłuszczu 6%, serwatka (z mleka) w proszku, mleko odtłuszczone w proszku, skrobia kukurydziana, olej rośłinny(słonecznikowy), czekolada 0,5%; emulgatory (lecytyny), aromaty, substancje spulchniające (węglany sodu). żółtko jaja w proszku. może zawierać soję, orzeszki arachidowe i orzechy)
Piątek 03.01.2025r.
I DANIE:
- barszcz ukraiński (woda, korpus, buraki czerwone, kapusta biała, fasola jaś, śmietana 18% (śmietana pasteryzowana homogenizowana, kultury bakterii mlekowych), koncentrat barszczu (zagęszczony sok z buraków czerwonych (59,2%), woda, cukier, sól, kwas cytrynowy, ekstrakty przypraw, glukoza, aromaty, proszek serwatkowy - mleko, przypraawy (zawierają: mleklo, soję, seler) ekstrakt selera, por suszony), marchew, pietruszka, seler, cebula, koperek, natka pietruszki, sól, pieprz czarny, pieprz ziołowy (gorczyca biała, kolendra, kminek, papryka ostra, czosnek, kozieradka, majeranek), lubczyk, czosnek granulowany, majeranek) liść laurowy, ziele angielskie)
- chleb razowy (mąka żytnia 26|%, mąka żytnia razowa 26%, mąka pszenna 26%, woda, ziarna słonecznika, sól, drożdże, zaciemniacz słodowy, (ekstrakt słodu jęczmiennego)
II DANIE:
- ryż z dżemem i śmietaną (ryż, śmietana 18% (śmietana pasteryzowana homogenizowana, kultury bakterii mlekowych), masło 82% (śmietanka pasteryzowana, kultury bakterii mlekowych), dżem (truskawki, maliny, jeżyny, borówki w różnych proporcjach, woda, cukier, syrop glukozowo-fruktozowy, substancja żelująca – pektyna, substancja zagęszczająca – guma guar, regulatory kwasowości – kwas cytrynowy i cytrynian trisodowy)cukier wanilinowy, cukier)
- kompot(woda, jabłka, cukier)
Podwieczorek:
- baton Nesquik (mąka pszenna pełnoziarnista (33,4%), syrop glukozowy, cukier, mleko zagęszczone słodzone (mleko, cukier) (8,4%), substancje utrzymujące wilgoć (glicerol, sorbitole), olej słonecznikowy, odtłuszczone mleko w proszku (5,7%), tłuszcz kokosowy, substancja wzbogacająca (składnik mineralny: wapń), syrop cukru inwertowanego, mąka kukurydziana (2,2%), maltodekstryna, mąka ryżowa (2%), kakao, kakao o obniżonej zawartości tłuszczu, tłuszcz kakaowy, sól, emulgator (lecytyny słonecznikowe), aromaty naturalne, przeciwutleniacz (mieszanina tokoferoli), substancja wzbogacająca (składnik mineralny: żelazo), substancje wzbogacające (witaminy: B3, B5, B2, B6, B9]