Jadłospis 17.03 – 21.03.2025r. |
Poniedziałek 17.03.2025r.
I DANIE:
- zacierka (woda, korpus, ziemniaki, makaron (woda, mąka pszenna), marchew, pietruszka seler, mąka pszenna, sól, pieprz, koperek, natka pietruszki, lubczyk, pieprz ziołowy (gorczyca biała, kolendra, kminek, papryka ostra, czosnek, kozieradka, majeranek), lubczyk, czosnek granulowany, majeranek), liść laurowy, ziele angielskie)
II DANIE:
- kasza jęczmienna z sosem mięsno-warzywnym (kasza jęczmienna, mięso mielone wieprzowe, marchewka, groszek zielony, pietruszka, seler, groszek zielony, brukselka, kalafior, śmietana 18% (śmietana pasteryzowana homogenizowana, kultury bakterii mlekowych), koncentrat pomidorowy (pomidory), cebula sól, pieprz czarny, pieprz ziołowy (gorczyca biała, kolendra, kminek, papryka ostra, czosnek, kozieradka, majeranek) czosnek, lubczyk)
- kompot(woda, jabłka, cukier)
Podwieczorek:
- serek waniliowy (ser twarogowy, śmietanka, cukier, skrobia modyfikowana kukurydziana, żelatyna, substancje zagęszczająca: pektyny, mączka chleba świętojańskiego, białka mleka, naturalny aromat waniliowy, barwnik: karoteny
Wtorek 18.03.2025r.
I DANIE:
- zupa szczawiowa z jajkiem (woda, korpus, szczaw(liście szczawiu, sól), jajka, marchew, pietruszka, seler, śmietana 18% (śmietana pasteryzowana homogenizowana, kultury bakterii mlekowych), śmietana 30% (śmietanka, białka mleka, stabilizator: karagen), cebula, koperek, mąka pszenna, sól, pieprz czarny, czosnek, pieprz ziołowy (gorczyca biała, kolendra, kminek, papryka ostra, czosnek, kozieradka, majeranek), liść laurowy, ziele angielskie, lubczyk))
- chleb razowy (mąka żytnia 26|%, mąka żytnia razowa 26%, mąka pszenna 26%, woda, ziarna słonecznika, sól, drożdże, zaciemniacz słodowy, (ekstrakt słodu jęczmiennego)
II DANIE:
- kotlet mielony (mięso mielone wieprzowe, jajka, bułka tarta z mąki pszennej, cebula, olej, papryka słodka, czosnek, gorczyca, kolendra, majeranek, marchew, tymianek, pieprz czarny, chili, rozmaryn oraz ziele angielskie, woda)
- ziemniaki (ziemniaki, masło 82% (śmietanka pasteryzowana, kultury bakterii mlekowych), sól)
- buraczki (buraki, cebula, masło, sól, cukier, kwasek cytrynowy)
- kompot(woda, jabłka, cukier)
Podwieczorek:
- mandarynki
Środa 19.03.2025r.
I DANIE:
- kapuśniak z kiszonej kapusty (woda, korpus, kapusta kiszona (kapusta, marchew, zalewa - woda, sól, sorbinian potasu E202 - substancja konserwująca), ziemniaki, marchew, pietruszka, seler, cebula, koperek, natka pietruszki, lubczyk, sól, pieprz czarny, pieprz ziołowy (gorczyca biała, kolendra, kminek, papryka ostra, czosnek, kozieradka, majeranek), lubczyk, czosnek granulowany, majeranek), liść laurowy, ziele angielskie)
- chleb razowy (mąka żytnia 26|%, mąka żytnia razowa 26%, mąka pszenna 26%, woda, ziarna słonecznika, sól, drożdże, zaciemniacz słodowy, (ekstrakt słodu jęczmiennego)
II DANIE:
- pierogi z kaszą jaglaną (mąka pszenna – gluten, twaróg - laktoza, kasza jaglana, woda, cebula, olej roślinny, jaja, sól, cukier, masło 82% (śmietanka pasteryzowana, kultury bakterii mlekowych), kurkuma)
- kompot(woda, jabłka, cukier)
Podwieczorek:
- muffinki czekoladowe(mąka pszenna, cukier, jajka, proszek do pieczenia, margaryna (olej rzepakowy, woda, sól, regulator kwasowości: kwas cytrynowy), kakao (kakao o obniżonej zawartości tłuszczu (zawartość tłuszczu kakaowego 10-12%),produkt może zawierać śladowe ilości soi, mleka i glutenu), czekolada mleczna (cukier, tłuszcz kakaowy, mleko pełne w proszku, miazga kakaowa, arotmat, serwatka w proszku, laktoza i białka mleka, miazga z orzechów laskowych, tłuszcz mleczny, lecytyna sojowa (E 322)
Czwartek 20.03.2025r.
I DANIE:
- zupa pomidorowa z ryżem (woda, korpus, ryż, koncentrat pomidorowy (pomidory), śmietana 18% (śmietana pasteryzowana homogenizowana, kultury bakterii mlekowych), śmietana 30% (śmietanka, białka mleka, stabilizator: karagen), marchew, pietruszka, seler, cebula, koperek, natka pietruszki, sól, pieprz czarny, pieprz ziołowy (gorczyca biała, kolendra, kminek, papryka ostra, czosnek, kozieradka, majeranek), liść laurowy, ziele angielskie, lubczyk)
II DANIE:
- potrawka z kurczaka (woda, mięso drobiowe (filet i ćwiartka drobiowa), marchew, cebula, śmietana 18% (śmietana pasteryzowana homogenizowana, kultury bakterii mlekowych), masło 82% (śmietanka pasteryzowana, kultury bakterii mlekowych), sól, pieprz, koperek, lubczyk, natka pietruszki, imbir, curry, majeranek, pieprz czarny, papryka słodka i ostra, czosnek, kolendra, kminek, goździki oraz ziele angielskie)
- ziemniaki (ziemniaki, masło 82% (śmietanka pasteryzowana, kultury bakterii mlekowych), sól)
- mini marchewka (marchew baby, masło 82% (śmietanka pasteryzowana, kultury bakterii mlekowych), cukier, sól)
- kompot(woda, jabłka, cukier)
Podwieczorek:
- gruszka
Piątek 21.03.2025r.
I DANIE:
- zupa z łupanego grochu (woda, korpus, ziemniaki, groch łupany, kiełbasa (mięso wieprzowe (80%), woda, skrobia ziemniaczana, sól, stabilizatory: trifosforany, glukoza, wzmacniacz smaku: glutaminian monosodowy, przeciwutleniacz: askorbinian sodu, przyprawy, ekstrakty przypraw, aromat dymu wędzarniczego, substancja konserwująca: azotyn sodu (może zawierać: gluten, seler, gorczycę, soje, mleko) marchew, pietruszka, seler, cebula, koperek, mąka pszenna, sól, czosnek, majeranek pieprz czarny, pieprz ziołowy pieprz ziołowy (gorczyca biała, kolendra, kminek, papryka ostra, czosnek, kozieradka, majeranek), liść laurowy, ziele angielskie, lubczyk))
- chleb razowy (mąka żytnia 26|%, mąka żytnia razowa 26%, mąka pszenna 26%, woda, ziarna słonecznika, sól, drożdże, zaciemniacz słodowy, (ekstrakt słodu jęczmiennego)
II DANIE:
- ryba zapiekana z serem (filety rybne 75%, mąka pszenna, olej, sos (woda, ser 1,7%, mleko, oleje roślinne), pietruszka, sól, aromat, cukier, masło)
- ziemniaki (ziemniaki, masło 82% (śmietanka pasteryzowana, kultury bakterii mlekowych), sól)
- surówka z sałaty lodowej (sałata lodowa, papryka czerwona, ogórek świeży, cebula fioletowa, olej, musztarda (woda, gorczyca, ocet, sól, cukier, przyprawy, aromat) cukier, sól, przyprawy, przeciwutleniacz (E 385), regulator kwasowości – kwas cytrynowy)) sól, pieprz czarny, cukier)
- kompot(woda, jabłka, cukier)
Podwieczorek:
- drożdżówka(mąka pszenna, drożdże, mleko, jajka, margaryna (oleje roślinne: palmowy, rzepakowy, kokosowy, woda, sól, regulator kwasowości: kwas cytrynowy), cukier)