Jadłospis 17.02 – 21.02.2025r. |
Poniedziałek 17.02.2025r.
I DANIE:
- zupa ziemniaczana (woda, korpus, ziemniaki, marchew, pietruszka, seler, cebula, mąka pszenna, koperek, natka pietruszki, lubczyk, sól, pieprz czarny, pieprz ziołowy (gorczyca biała, kolendra, kminek, papryka ostra, czosnek, kozieradka, majeranek), liść laurowy, ziele angielskie, lubczyk))
- chleb razowy (mąka żytnia 26|%, mąka żytnia razowa 26%, mąka pszenna 26%, woda, ziarna słonecznika, sól, drożdże, zaciemniacz słodowy, (ekstrakt słodu jęczmiennego)
II DANIE:
- makaron a la carbonara (makaron-mąka pszenna, woda, śmietana 18% (śmietana pasteryzowana homogenizowana, kultury bakterii mlekowych), śmietana 30% (śmietanka, białka mleka, stabilizator: karagen), boczek wędzony (boczek wieprzowy 88%, woda, sól, białko sojowe, stabilizatory E-451, E-452, substancja zagęszczająca: E-407, maltodekstryna, glukoza, przeciwutleniacze: E-316, E-301; aromaty, białko wieprzowe, substancja konserwująca: E-250. Produkt może zawierać jaja, mleko (łącznie z laktozą), seler, gorczycę); pomysła na carbonare (śmietana 30%, odtłuszczone mleko w proszku, skrobia ziemniaczana, ser w proszku (z mleka) 23,0% (w tym camembert 7,5%, parmezan 0,8%, gouda 0,25%), sól, wędzony tłuszcz wieprzowy, aromaty (z mlekiem), serwatka w proszku (z mleka), cukier, liść pietruszki, przyprawy, oliwa z oliwek, mąka pszenna, żółtko jaja w proszku, aromat dymu wędzarniczego)
- kompot(woda, jabłka, cukier)
Podwieczorek:
- kisiel (cukier, skrobia ziemniaczana 42,6%, regulator kwasowości (kwas cytrynowy), koncentraty roślinne 0,4% (marchwi i hibiskusa, krokosza), witamina C, maltodekstryna, aromaty, sól)
Wtorek 18.02.2025r.
I DANIE:
- zupa szczawiowa z jajkiem (woda, korpus, szczaw(liście szczawiu, sól), jajka, marchew, pietruszka, seler, śmietana 18% (śmietana pasteryzowana homogenizowana, kultury bakterii mlekowych), śmietana 30% (śmietanka, białka mleka, stabilizator: karagen), cebula, koperek, mąka pszenna, sól, pieprz czarny, czosnek, pieprz ziołowy (gorczyca biała, kolendra, kminek, papryka ostra, czosnek, kozieradka, majeranek), liść laurowy, ziele angielskie, lubczyk))
- chleb razowy (mąka żytnia 26|%, mąka żytnia razowa 26%, mąka pszenna 26%, woda, ziarna słonecznika, sól, drożdże, zaciemniacz słodowy, (ekstrakt słodu jęczmiennego)
II DANIE:
- kotlet mielony (mięso mielone wieprzowe, jajka, bułka tarta z mąki pszennej, cebula, olej, papryka słodka, czosnek, gorczyca, kolendra, majeranek, marchew, tymianek, pieprz czarny, chili, rozmaryn oraz ziele angielskie, woda)
- ziemniaki (ziemniaki, masło 82% (śmietanka pasteryzowana, kultury bakterii mlekowych), sól)
- ogórek konserwowy (ogórki, ocet spirytusowy, cukier, sól, przyprawy (w tym koper, chrzan, czosnek, gorczyca)
- kompot(woda, jabłka, cukier)
Podwieczorek:
- gruszka
Środa 19.02.2025r.
I DANIE:
- zupa z zielonego groszku (woda, korpus, ziemniaki, groszek konserwowy, marchew, pietruszka seler, cebula, śmietana 18% (śmietana pasteryzowana homogenizowana, kultury bakterii mlekowych), śmietana 30% (śmietanka, białka mleka, stabilizator: karagen), cebula, koperek, mąka pszenna, sól, pieprz czarny, czosnek, pieprz ziołowy (gorczyca biała, kolendra, kminek, papryka ostra, czosnek, kozieradka, majeranek), liść laurowy, ziele angielskie, lubczyk))
- chleb razowy (mąka żytnia 26|%, mąka żytnia razowa 26%, mąka pszenna 26%, woda, ziarna słonecznika, sól, drożdże, zaciemniacz słodowy, (ekstrakt słodu jęczmiennego)
II DANIE:
- pierogi wiejskie (mąka pszenna – gluten, twaróg - laktoza, kasza gryczana, woda, cebula, olej roślinny, jaja, sól, cukier, masło 82% (śmietanka pasteryzowana, kultury bakterii mlekowych), kurkuma)
- kompot(woda, jabłka, cukier)
Podwieczorek:
- chałka (mąka pszenna, woda, cukier, jajka, masło, drożdże, sól)
- kakao (mleko 3,2%, kakao (kakao o obniżonej zawartości tłuszczu (zawartość tłuszczu kakaowego 10-12%). Produkt może zawierać śladowe ilości soi, mleka i glutenu), cukier)
Czwartek 20.02.2025r.
I DANIE:
- zupa kalafiorowa (woda, korpus, kalafior, marchew, pietruszka, seler, śmietana 18% (śmietana pasteryzowana homogenizowana, kultury bakterii mlekowych), śmietana 30% (śmietanka, białka mleka, stabilizator: karagen), seler, cebula, koperek, lubczyk, mąka pszenna, sól, pieprz czarny, pieprz ziołowy (gorczyca biała, kolendra, kminek, papryka ostra, czosnek, kozieradka, majeranek), liść laurowy, ziele angielskie)
- chleb razowy (mąka żytnia 26|%, mąka żytnia razowa 26%, mąka pszenna 26%, woda, ziarna słonecznika, sól, drożdże, zaciemniacz słodowy, (ekstrakt słodu jęczmiennego)
II DANIE:
- kurczak w sosie słodko kwaśnym (filet drobiowy, woda, sos: pomidory (42 g pomidorów na 100 g produktu), warzywa (marchew, papryka czerwona i zielona 7,4 %, cebula), cukier, woda, ananas w syropie 7% [ananas, woda, cukier, regulator kwasowości (kwas cytrynowy)], skrobia kukurydziana, pędy bambusa 2,9%, ocet, sól, ocet ryżowy, czosnek, przyprawa jarzynka (sól, cukier, marchew, ekstrakt drożdżowy, cebula, zioła), sos sojowy (ziarna soi, pszenica, sól, maltodekstryna), przyprawy, naturalny aromat pieprzu z innymi naturalnymi aromatami, koncentraty (czarnej porzeczki, czarnej marchwi)papryka czerwona marchew, , cebula, pietruszka, kukurydza, cukier, ananas, pędy bambusa, mąka pszenna, ocet, sól, ocet ryżowy, czosnek)
- ryż (ryż, masło 82% (śmietanka pasteryzowana, kultury bakterii mlekowych), sól)
- kompot(woda, jabłka, cukier)
Podwieczorek:
- jogurt owocowy (mleko, cukier, truskawki 1,6%, skrobia modyfikowana kukurydziana, aromat, barwnik: karminy, żywe kultury bakterii jogurtowych oraz dodatkowo kultury: Lactobacillus acidophilus La-5, Bifidobacterium Bb-12)
Piątek 21.02.2025r.
I DANIE:
- zupa z łupanego grochu (woda, korpus, ziemniaki, groch łupany, kiełbasa (mięso wieprzowe (80%), woda, skrobia ziemniaczana, sól, stabilizatory: trifosforany, glukoza, wzmacniacz smaku: glutaminian monosodowy, przeciwutleniacz: askorbinian sodu, przyprawy, ekstrakty przypraw, aromat dymu wędzarniczego, substancja konserwująca: azotyn sodu (może zawierać: gluten, seler, gorczycę, soje, mleko) marchew, pietruszka, seler, cebula, koperek, mąka pszenna, sól, czosnek, majeranek pieprz czarny, pieprz ziołowy pieprz ziołowy (gorczyca biała, kolendra, kminek, papryka ostra, czosnek, kozieradka, majeranek), liść laurowy, ziele angielskie, lubczyk))
- chleb razowy (mąka żytnia 26|%, mąka żytnia razowa 26%, mąka pszenna 26%, woda, ziarna słonecznika, sól, drożdże, zaciemniacz słodowy, (ekstrakt słodu jęczmiennego)
II DANIE:
- ryba (filety z miruny, mąka pszenna, jajko, bułka tarta z mąki pszennej, olej, sól, imbir, curry, majeranek, cukier, pieprz czarny, papryka słodka i ostra, czosnek, kolendra, kminek, goździk, ziele angielskie, pieprz cytrynowy (pieprz czarny, starta skórka cytrynowa)
- ziemniaki (ziemniaki, masło 82% (śmietanka pasteryzowana, kultury bakterii mlekowych), sól)
- surówka z sałaty lodowej (sałata lodowa, ogórek świeży, papryka czerwona, cebula fioletowa, cukier, sól, czosnek, olej rzepakowy)
- kompot(woda, jabłka, cukier)
Podwieczorek:
- wafelek Góralek (mąka pszenna, cukier, tłuszcze roślinne (palmowy, kokosowy), polewa kakaowa 7,5% (cukier, tłuszcze roślinne: palmowy, shea; kakao o obniżonej zawartości tłuszczu 17%, serwatka (z mleka)w proszku, emulgatory: fosfatydy amonu, polirycynooleinian poligrycerolu; aromat), mleko pełne w proszku, kakao o obniżonej zawartości tłuszczu 6%, serwatka (z mleka) w proszku, mleko odtłuszczone w proszku, skrobia kukurydziana, olej rośłinny(słonecznikowy), czekolada 0,5%; emulgatory (lecytyny), aromaty, substancje spulchniające (węglany sodu). żółtko jaja w proszku. może zawierać soję, orzeszki arachidowe i orzechy)